I Socialstyrelsens nationella riktlinjer för prevention och behandling rekommenderas kvalificerad rådgivning för rökavvänjning. SKRs nationella vårdprogram vid ohälsosamma levnadsvanor från 2022 rekommenderar att tobaksavvänjare bör vara diplomerad tobaksavvänjare. Efter denna utbildning kommer du att kunna genomföra kvalificerat rådgivande samtal kring tobaksbruk.
Målgrupp:
Sjuksköterskor, läkare, hälsoutvecklare, pedagoger och övriga intresserade.
Utbildningens syfte
Att kunna utföra kvalificerat rådgivande samtal vid tobaksbruk. Att ge en övergripande kunskap om epidemiologi, prevention och behandling av tobaksbruk.
Innehåll
Diplomeringsutbildningen genomförs över ca fem månader och innehåller ett varierat program med föreläsningar, praktiska övningar, handledning och gruppdiskussioner. Utbildningen är uppdelad i två delar. Först en grundutbildning över två dagar där du lär dig metodiken i tobaksavvänjning. Det innefattar bland annat läkemedelsbehandling, beteendeförändringar, motivation och återfallsprevention men även epidemiologi och samtalsmetod. Därefter får du både individuell- och grupphandledning utifrån egna patientfall som du presenterar. Vi avslutar med hemtentamen och heldag med föreläsningar och diskussion.
Utbildningen hålls i lokaler på Universitetssjukhuset Örebro (USÖ) samt via telefon/digitalt för den individuella handledningen. Vi som utbildar arbetar på tobakspreventiva mottagningen vid USÖ och har mångårig erfarenhet som tobaksavvänjare och inom tobakspreventivt arbete.
För att bli diplomerad tobaksavvänjare krävs:
- Genomförd grundkurs
- Genomförd handledning av tre patientfall, där ett fall har följts i minst två månader.
- Godkänd hemtentamen
- Obligatorisk närvaro på kursdagar (3.5 dagar + individuell handledning)
- Egen nikotinfrihet (minst 1 år).
En förutsättning för att gå utbildningen är att du i ditt arbete träffar personer som behöver stöd att sluta bruka tobak, samt att du har mandat från din arbetsgivare att arbeta med tobaksavvänjning.
Beroende på antalet deltagare kan gruppträff* och individuell handledning* utökas med alternativa datum. Information ges vid grundkursdagarna.
- Grundkurs (2 heldagar)
- Föreläsningar tobaksprevention samt grunderna i tobaksavvänjning
- Individuell telefonhandledning/digitalt möte
- Patientfalldiskussion, ca 30-45 minuter
- Gruppträff
- Patientfalldiskussioner med övriga deltagare och handledare
- Individuell telefonhandledning/digitalt möte
- Patientfalldiskussion, ca 30-45 minuter
- Föreläsning/seminarium – avslutande heldag
- Genomgång hemtentamen
- Föreläsningar och diskussioner
- Diplomering
Inomlänsdeltagare har förtur. Detaljerat schema fås efter anmälan.
Tidigare har denna utbildning delats upp på en grundkurs respektive en diplomering. Har du gått grundkursen och vill nu gå diplomeringsutbildningen kan du maila Jesper Hellberg
Kostnad: 5600:- exkl. moms. Kursmaterial, fika samt lunch ingår i priset, på halvdagen ingår inte lunch. Avbokningsavgift 1000 kr tas ut vid avbokning efter sista anmälningsdag.