Vet du hur den fysiska arbetsmiljön kan undersökas på din arbetsplats? Har du tillräcklig kunskap om belastningsbesvär och hur du kan identifiera riskfaktorer? Under den här kursen får du lära dig mer om fysisk arbetsmiljö så du kan uppnå en sundare arbetsmiljö.
Om kursen
Fördjupningskurs gällande riskfaktorer och friskfaktorer i den fysiska arbetsmiljön.
Vi fördjupar oss inom områdena:
- ergonomi - lyfta/skjuta/bära/dra
- ergonomi vid bildskärm
- synergonomi/belysning
- inomhusmiljö
- buller - störande och hörselskadligt
- återhämtning
Utbildningen leds av ergonom/leg. fysioterapeut och arbetsmiljöingenjör från Regionhälsan som har stor erfarenhet inom områdena.
Fakta om arbetsrelaterade belastningsbesvär
Arbetsrelaterade belastningsbesvär är idag en av de vanligaste orsakerna till funktionsnedsättning och sjukfrånvaro i Europa. I Sverige upplever 15% av arbetstagarna någon form av besvär som försämrar deras arbetsförmåga. Det minskar inte enbart individers livskvalité och arbetsförmåga, utan tär även på organisationers ekonomi.
Arbetsmiljöinsatser som är punktinsatser och har otydliga mål, är inte kostnadseffektiva och leder inte framåt. Insatser som riktar sig till organisationens behov och mål kommer dock vara både ekonomiskt lönsamma och utveckla organisationen. Det finns vetenskapliga studier som visar att arbetskapaciteten i en stor organisation sänks med mer än 30 % om det finns hälsoproblem hos de anställda eller arbetsmiljöproblem på arbetsplatsen.
Arrangör: Regionhälsan
Målgrupp: Chefer och skyddsombud inom Region Örebro län samt kommunerna Laxå, Lekeberg, Lindesberg, Kumla, Hallsberg, Ljusnarsberg, Nora och Örebro, som tidigare deltagit i arbetsmiljöutbildningen ”Den goda arbetsplatsen” eller liknande grundläggande arbetsmiljöutbildning.
Plats: Utbildningslokalerna, Fredsgatan 27a, våning 3
Kostnad: 3 timmar per deltagare avräknas enligt avtalet med Regionhälsan
Frågor om kursen: mejla till eva.bergstrom-jangdin@regionorebrolan.se
Frågor om anmälan: helena.ounapuu@regionorebrolan.se, 019-6026581